Tuesday, October 28, 2008

Fenomén nízkých přeletů...

Celý svět posmutněl z toho, že proroctví Blossom Goodchildové se nevyplnilo a píárčíci z tzv. Galaktické federace se nám nevokázali. Málokdo si ale uvědomil, že to ještě neznamená, že nepřiletěli. Přesněji, že nepřiletěli blíže, protože na orbitě Jupitera kotví buď P'taahova nebo Aštarova flotila stále. Děje které se v té době odehrávaly ovšem nasvědčují přítomnosti Vesmírných lidí velmi blízké, ať už to byl sraz Ještírků v úterý 14. ho ve Styxu, nebo představení "357:Kamarádi na orbitě" od souboru Misionáři hned následujícího dne. Hra je to velmi nápaditá, a je velmi volně inspirovaná mytologií Ivo A. Bendy, jinak než volně ani být nemůže, protože koneckonců Bendova mytologie sama je taky pěkně volná.

V tuto chvíli se ale ještě raději vyhnu nějakým interpretacím, které si musím líp rozmyslet, aby v nich nebylo příliš "spoilerů" tedy prozrazování děje. Zatím pouze řeknu tolik, že hru rozhodně stojí za to vidět jak pro námět a zpracování, tak kvůli hereckým výkonům a to obzvláště v případě velmi civilně pojatého Aštara, vilně pojaté Satan i éterické a přesto pudově živočišné Ježíš. Hra má i překvapivou pointu, na níž je nejpřekvapivější to, že je vlastně logickým vyústěním všeho o čem je ve hře řeč. Nejpřesvědčivější je pak završený gestalt vesmírného slizu, pravá katarze celého kusu, která pak již logicky ústí do hravého, lehce erotizujícího finále.

Ještě jednou důrazně doporučuji tuto hru vidět a až zas někde k vidění bude, tak tady dám vědět.

1 comment:

Martin Tomášek said...

Jiste ze na orbite jupitera kotvi astarova a na orbite saturnu ptahova flotila. Astronomove ji pozoruji uz dlouho, akorat ze ji (pod vlivem jestirku) rikaji prstenec asteroidu.

--mtd